Click any photo below to view gallery.

Azusa Residential Village | Azusa, CA

The Azusa Residential Village contains several clusters of apartment units along with restaurants, spas, fitness facilities and other amenities. One group of apartments is organized around landscaped courtyards that continue down to grade, one level below the plaza where the common amenities for the development are located. Ventilation is then provided to the on-grade parking, permitting the entire perimeter of the ground floor to be wrapped with garden apartments that face adjoining streets and the golf course. This strategy permits us to plant trees that will grow to large scale, transforming the feel of the courtyards over time.

The Plaza Level has garden apartments bordering landscaped patios surrounding the courts. Restaurants, spas, fitness facilities and other amenities are located either in the bar buildings between the courts or along the circulation spines that link the courts. More private circulation leads to the apartment units on this level, minimizing foot traffic past apartment entrances.

The balance of the 350 apartment units are located on the two upper floors, with units facing both into the courtyards and out from the building. The size of the courtyards affords  views to the mountains for most of the upper level units. The north and east facing perimeter units have views of the golf course as well.

To mitigate against solar heat gain, traditional passive solar design features are used. The exterior walls of the complex are composed of layered spaces that house decks, porches and passageways. These are defined by railings, screen walls, and trellises that increase the level of shade and create an insulating zone of cooler air around the interior spaces.

The interior faces of the walls are mirrored or are equipped with ballet bars (as required). The dance studio is equipped with a sprung floor. Lighting is supported by the horizontal tie members of the roof structure, as are the fire sprinklers, acoustical panels, and air-conditioning ducts. The air-conditioning equipment is mounted on the ground at one of the narrow ends of the building.

The building is rotated on the site so as to not be parallel to the adjacent building walls or street. This strategy creates more reasonable gathering spaces, animating the activity around the pavilion.

CLICK ON ANY PHOTO TO VIEW GALLERY

Pin It on Pinterest

Share This