Click any photo below to view gallery.

City of Glendale Parking Lot Branch Library

After completing a Needs Assessment and Facilities Assessment (with Civic Technologies of Pasadena) several years earlier, West Edge Architects was asked to determine if the requirements of the Needs Assessment could be met. Specific considerations included location with respect to service population, and whether the construction of new branch libraries could be limited to property already owned by the City of Glendale. The idea was to reduce the threshold cost of a new facility by removing the land cost form the calculation.

The properties the city already owned fell into three categories: property on which the city already had a building of one function or another, all of which were in current use; parking lots; and parks. These last two presented challenges. Parking lots were seen as essential to the related civic functions they served. Park space was already in short supply, so the replacement of open space with a building would not be well received. The two prototype studies that West Edge Architects completed assumed that in the case of the parking lot sites, no parking spaces would be lost and in the case of the park sites, the character and extent of the park would be preserved.

Prototypes for both locations, park and parking lot, were based on this diagram, which organized specific program spaces around a more flexible central spaces that would allow for adjustments in programmed activities over time.

Prototypes for both locations, park and parking lot, were based on this diagram, which organized specific program spaces around a more flexible central spaces that would allow for adjustments in programmed activities over time.

Site Plan

Site Plan

Project Description:

The library’s interior spaces are organized around a center volume with welcome displays, circulation and other patron services; exhibitions and interactive activities; and seating and staff areas. All resources are visible from this space. A teen center, children’s library, meeting and training spaces, and a café are housed in separate volumes that intersect the center space. Outdoor courts that extend the library’s interior to the exterior are connected by terraces, permitting activities to be visible to the public on the building’s street side. A variety of roof heights permits an extensive use of clerestory windows that provide indirect, natural light throughout the building.

Floor Plan

Floor Plan

Parking Lot Scheme

Parking Lot Scheme

CLICK ON ANY PHOTO TO VIEW GALLERY

Pin It on Pinterest

Share This